Ιστορία

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός «Ευ Ζην» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2004 και ξεκίνησε πιλοτικά την εμπορική του δραστηριότητα το 2005.

Σε μία εποχή, όπου η ένταξη των ψυχικά ασθενών στην αγορά εργασίας έμοιαζε ουτοπικό σενάριο, τα πρώτα ιδρυτικά μέλη του Συνεταιρισμού ήταν επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ευαισθητοποιημένοι πολίτες και νέοι με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, ενώ σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο στην ίδρυσή του διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών.

Αρχικά, δραστηριοποιήθηκε στις ξυλουργικές εργασίες, στην παραδοσιακή ταπητουργία και στην παροχή Υπηρεσιών Catering, δραστηριότητα η οποία εξελίχθηκε έως σήμερα σε μία από τις κυριότερες του συνεταιρισμού.

Το 2009 ο ΚοιΣΠΕ «Ευ Ζην» έλαβε επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ), γεγονός που οδήγησε σε σημαντική αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του.

Το 2011 οι δραστηριότητες του Συνεταιρισμού επεκτάθηκαν και στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Το 2013 λειτούργησε το πρώτο κατάστημα πώλησης μαγειρευτού φαγητού, Παραδοσιακή Κοινωνική Κουζίνα «Ευ Ζην», στο Αιγάλεω και η επιτυχημένη πορεία του οδήγησε στη δημιουργία του δεύτερου καταστήματος στη Νέα Σμύρνη.

Το 2018 ο Συνεταιρισμός ανέλαβε τη λειτουργία του Κυλικείου "ΧΑΡΑ", του μοναδικού χώρου εστίασης και αναψυχής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών.